Artikkeli City lehdessä


Adam Lambert


Jenkki-idoli Adam Lambert trippaili sienillä, tuli kaapista ja sekoili kännissä. Silti häntä rakastavat tuhannet fanit, ja Queen haluaa hänet laulajakseen.


Adam ei halua puhua siitä, mitä Dtm:ssä tapahtui joulukuussa.
Tukholman Norrmalmstorgin reunalla nukkuu laitapuolenkulkija sinisessä makuupussissa. Torin itäpuolella sijaitsevassa Nobis-hotellissa levy-yhtiön edustajat ramppaavat ovessa.
"Kadotimme hänet", yksi pahoittelee.
Mutta katso: pian ovesta astuu laulaja Adam Lambert. Viime yönä Adamilla oli aggressiivinen vatsatauti ja kuumetta. Nyt hänen ihonsa hehkuu oranssinruskeana, ja hiukset on muotoiltu pystyyn pään päälle. Takin teräväreunaisista kauluksista tulee mieleen sirkustirehtööri.
Adam hymyilee, jopa halaa. Hän on sitä, miltä näyttää: amerikkalainen idoli.
Laulaja on tullut tunnetuksi kolmen oktaavin ääniskaalastaan ja lavakarismastaan – sekä kännisekoilustaan suomalaisen poikaystävänsä kanssa.
Mutta nyt sekoilut ovat historiaa, vannoo Adam. Hänellä on uusi harrastus: mehustaminen.
"Rakastan vihannesmehuja! Kun asuu hotelleissa, vihanneksia on hankala hankkia. Ehkä Tukholmasta löytyisi joku ruokakauppa", hän aprikoi.
Vielä neljä vuotta sitten Adamin elämä oli pimeää. Hän tunsi olevansa eksyksissä.
"Kaikki pyöri kokaiinin ympärillä. Minusta oli tulossa katkera. Etsin jotain, mutta en tiennyt, mitä", Adam kertoi Rolling Stone -lehdelle vuonna 2009.
Samassa haastattelussa hän kertoi tehneensä kokeiluja "eräillä sienillä" Burning Man -festivaaleilla Black Rockin aavikolla Nevadassa.
"Koin psykedeelisen elämyksen katsoessani pilviin. Tajusin, että meillä kaikilla on voimamme, ja mitä ikinä haluan tehdä, minun on saatava se aikaan itse."
Ja se, mitä hän halusi tehdä, oli osallistua American Idoliin. Sienipöhnässä saatua ilmestystä kannatti seurata: Adam sijoittui kisassa toiseksi.
Ura lähti nousuun. Ensimmäinen levy For Your Entertainment ilmestyi marraskuussa 2009 ja myi lähes kaksi miljoonaa kappaletta. Toinen levy Trespassing ilmestyy huhti-toukokuussa. Kaiken tämän lisäksi laulaja on kiinnitetty legendaarisen Queenin solistiksi ensi kesän Sonisphere-festivaaleille.
Mutta kaikkein fantastisin asia on rakkaus.
Loppuvuodesta 2010 Adam vieraili Suomessa ja ihastui BB-tähti Sauli Koskiseen.
"Neljä vuotta sitten olin hyvin eri paikassa kuin nyt. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni suhteessa, joka toimii. Se on minulle uutta", Adam kertoo.
Koskinen muutti rakkaansa perässä Los Angelesiin, mistä käsin hän kirjoittaa blogia.
Mun ikioma nettisivu! Ihan mieletöntä! Olen lähtenyt maailmalle pienestä maasta ja pienestä kaupungista, enkä melkein voi uskoa, että olet täällä lukemassa minun ajatuksiani!
18.12. Sauli kertoi blogissaan illanvietosta, jonka hän järjesti ystävilleen Helsingin Namu-ravintolassa. Sauli pelkäsi, ettei kukaan tykkää ruuasta eikä paikasta, mutta ilta oli menestys.
"Ei enää edes harmita ettei ole lunta kun näyttää koko kotimaan reissu muuten niin valoisalta. :) YAY!!"
Vain kolme päivää myöhemmin tapahtui jotain kamalaa.
Adam ja Sauli olivat viettämässä iltaa Dtm-ravintolassa 21.12., ja heille tuli riitaa. Syyksi on epäilty Adamin mustasukkaisuutta.
"Adam yritti potkia koko ajan. Kännipotkuja. Sitten oli pakko soittaa poliisit", sanoi järjestyksenvalvojana toiminut Nikita Koutcherenko 7 päivää -lehden jutussa, joka perustui kuulusteluasiakirjoihin.
Nikitan Hunks-tanssijakaveri Niko Nousiainen kertoi, että Adam yritti lyödä Saulia vielä pari kertaa ravintolan ulkopuolella. Adam ja Sauli viettivät yön putkassa. Putkasta päästyään Adam twiittasi tapahtumasta:
"Jetlag + Vodka = blackout. Me ÷ blackout = järjetöntä sekaannusta. Putka + syyllisyys + lehdistö = opittu läksy. Sauli + Adam + krapulaburgerit = asialle naureskelua :)"
Seuraavana yönä hän twiittasi uuden, katuvamman viestin:
"Väkivaltaan ei pidä suhtautua kevyesti. Humalaisuus hävettää. Iskuja ei jaeltu, vammoja tai syytteitä ei tullut. Media aina liioittelee."
Koska kenelläkään ei ollut vaatimuksia, poliisi päätti lopettaa esitutkinnan.
Ellen DeGeneres Show’ssa Adam väitti uudelleen, ettei tapahtumiin liittynyt väkivaltaa.
"Kun kuvioissa on alkoholia, asiat voivat riistäytyä käsistä. Ihmiset voivat mennä tolaltaan ja tulla tunteellisiksi. Me joimme liikaa, me mokasimme. Se oli enemmänkin lapsellista, hölmöä sotkua."
Sauli kommentoi iltaa blogissaan.
"Kiitos Namu, Dtm ja rakkaat ystävät unohtumattomasta illasta ja anteeksi härdelli ja huoli mutta kaikki on oikeasti hyvin!! ... Hei ilta oli ihan tajuttoman hauska ja hangover menee äkkiä ohi!! Yay!!"
Nyt Adam ja Sauli ovat siis aloittaneet uuden elämän.
Saulin tausta on hyvin erilainen kuin Adamin. Adam on sen verran irrallaan taviselämästä, että pohtii tosissaan, onko Tukholmassa ruokakauppoja. Sauli on yhä hurjan innostunut suuren maailman meiningistä. Siinä missä Sauli on kotoisin pikkukaupungista ja entinen vaatekaupan myyjä, Adam on ollut esiintyvä taiteilija 9-vuotiaasta lähtien. Hän on käynyt laulu- ja draamatunneilla sekä esiintynyt lastenteatterissa.
Hänen vanhempansa, ohjelmapäällikkö Eber ja sisustussuunnittelija Leila Lambert, eivät Adamin mukaan painostaneet poikaansa tähteyteen.
"He eivät olleet lainkaan sellaisia, vaikka olivatkin kannustavia. Minä olin se tyrkky", hän sanoo.
High schoolin jälkeen Adam muutti Kalifornian San Diegosta Orange Countyyn mennäkseen collegeen. Hän kävi koulua viisi viikkoa ennen kuin jätti sen kesken.
Adam päätti seurata unelmaansa ja muuttaa Los Angelesiin luomaan uraa näyttelijänä. Hän esiintyi pienissä rooleissa, kuten Kodak Theatren Kymmenen käskyä -näytelmässä Val Kilmerin rinnalla.
Näyttelijäntaitoja kiinnostavammaksi asiaksi nousi Adamin lauluääni, jota kanssanäyttelijät ihastelivat. Ja sitten oli se ilmestys Black Rockin aavikolla, minkä ansiosta hän päätti osallistua American Idolsiin. Tuomarit ja yleisö olivat myytyjä.
"Olet hämmentävä ja shokeeraava ja limainen ja upea ja täysin yliampuva. Mutta en tiedä, jotenkin pidän sinusta", tuomaristoon kuuluva laulaja-lauluntekijä Kara DioGuardi kommentoi yhtä Adamin esitystä.
Adam oli breikatessaan 27-vuotias eli paljon vanhempi kuin useimmat popparit. Tähti kieltää kärsivänsä kolmenkympin kriisistä.
"Se, että täytin tammikuussa 30, on avannut silmäni. Työni ja henkilökohtaisen elämäni välillä vallitsee tasapaino. Tasapaino on vuoden sana. Se, että olen rakastunut, on tehnyt minusta maanläheisemmän."
Minkälainen sitten on tasapainoisen tähden normipäivä rakkaansa kanssa?
"Ei sellaista ole. Jokainen päivä on erilainen."
Mutta on Adamille ja Saulille varmaankin muotoutunut jonkinlaiset roolit, esimerkiksi että toinen kokkaa ja toinen siivoaa?
"Ei, meillä ei ole rutiineja. En tykkää rutiineista", Adam sanoo ja hermostuu.
Parin rakkaustarina on harvinaislaatuinen siksi, että toinen heistä keikkailee ympäri maailmaa ja kohtaa joka päivä viehättäviä ihmisiä. Uskollisuus mahtaa olla sellaisessa elämässä koetuksella.
"Onko jokainen kysymys Saulista? Jokainen kysymys taitaa muuten olla Saulista! Paljastin sinut! Tiedän, että Sauli kiinnostaa. Mutta jos haluat kysyä Saulista, kysy Saulilta."
Saulia lukuun ottamatta ulkomusiikillisten seikkojen painoarvo ei häiritse Adamia. Idols-tähden uraan kuuluu väistämättä esimerkiksi näyttävän ulkonäön ylläpito.
"Viihteen tekeminen on mielestäni pakettitarjous. Minulle ulkonäöstä huolehtiminen on mainontaa. Olet oma mainoksesi."
Adamin mukaan hänen uudessa albumissaan on kaksi puolta. Hän sanoo, että toinen niistä on syvällinen.
"Toinen puoli on vakava mutta toinen puoli on hauska, villi, hullu ja sexy. Albumini on rehellisempi kuin edellinen", hän selittää.
Ja kuten kaikki suuret tähdet, Adam on hyvin kriittinen itseään kohtaan. Se saa hänet työskentelemään entistä kovemmin.
"En tee oloani liian mukavaksi. Sama juttu henkilökohtaisen elämäni kanssa. Olen kriittinen itseäni kohtaan ja arvostelen itseäni jatkuvasti."
Adam on kuitenkin tyytyväinen elämäänsä.
"Nuorempana keskityin siihen, mitä minulla ei ole. Nyt katson, mitä edessäni on, ja arvostan sitä."
Kypsymiseen liittyy myös poliittinen ja seksuaalipoliittinen toiminta, joka on alkanut kiinnostaa Adamia.
Huhut Adamin homoseksuaalisuudesta alkoivat velloa Idolsin aikana, kun julkisuuteen levisi kuva hänestä suutelemassa toista miestä. Hän vahvisti huhut Rolling Stonen haastattelussa.
"Heti finaalin jälkeen olin vähällä puhua siitä toimittajille, mutta ajattelin, että odotan Rolling Stonea. Se on coolimpaa", laulaja selitti.
Adam oli uransa alkupuolella varovainen sanomistensa suhteen. Ennen homolehti Outin haastattelua vuonna 2009 hän ilmoitti, ettei halua vastata poliittisiin kysymyksiin. Pr-edustaja toivoi myös, ettei Adam näyttäisi lehden kannessa liian homolta.
Lehden päätoimittaja Aaron Hicklin kirjoitti Adamille avoimen kirjeen. Siinä hän pahoitteli pr-koneistonsa vangiksi jääneen miehen pelkuruutta. Hän piruili myös Details-lehden jutusta, jonka kuvissa Adam nuoli alastonta naista ja sanoi, että naiset ovat nättejä. "Niin ovat kissanpennutkin, Adam, mutta ei sinun tarvitse muhinoida niiden kanssa", Hicklin kirjoitti.
Adam vastasi syytöksiin kertomalla, että hän kyllä tekee itse kaikki uraansa koskevat päätökset ja ettei jokainen homomies ole samanlainen.
Sittemmin Adam on ryhtynyt ajamaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Hän on kerännyt rahaa lgbt-nuoria (lesbo, gay, bi, trans) tukevalle Trevor Projectille ja esiintynyt It gets better -kampanjavideolla, jonka tarkoitus on ehkäistä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten itsemurhia.
Viime vuonna hän sai palkinnon homojärjestö Equality Californialta siitä hyvästä, että on roolimalli lgbt-yhteisölle.
Outkin antoi Adamin nihkeilyn anteeksi ja valitsi hänet sadan inspiroivimman lgbt-ihmisen listalle jälleen vuonna 2011. Politiikka on silti laulajalle "toissijaista".
"Haluan puhua sosiaalisista ongelmista, mutta en ole niin poliittisesti suuntautunut kuin haluaisin."
Aika on melkein lopussa. Adam haluaa vielä palata uuteen levyynsä.
"Outlaws of love on minulle hyvin tärkeä kappale. Se kuvastaa lgbt-ihmisten kamppailua. Moni joutuu kohtaamaan tietämättömyyttä ja vihaa. Johtuen siitä, ketä rakastat, tuntuu kuin pakoilisit lakia. Tuntuu kuin pakenisit koko ajan."
City.fi: Adam Lambert

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti